Co je konjak?
Konjak může znít jako zcela neznámé slovo. Tedy alespoň nyní a tady u nás. Jsou však lokace, kde jde o poměrně známou rostlinu, tedy chcete-li plodinu. Nebo ještě lépe potravinu. Místem, kde je tak známá, je Asie, konkrétně potom Japonsko, kde se začala pěstovat už před staletími. Od té doby došlo k výraznému rozšíření a také k výrazné popularizaci. A to hlavně proto, k čemu všemu se dá konjak využít. Existují různé produkty, třeba z oblasti hygieny, ale o těch mluvit nebudeme. Zaměříme se na segment potravin.
Konjak je základní surovinou pro výrobu jídel
A ne ledajakých jídel, jelikož právě díky této v Asii známé plodině se dají vyrobit chutné a přitom dietní náhražky různých klasických příloh. Jedná se třeba o italské těstoviny, asijské nudle, nebo se může jednat i o náhražku rýže. Díky tomu, že je základem právě konjak, mají tato jídla dvě klíčové výhody, díky kterým se hodí při dietě. Mají minimální kalorickou hodnotu a také zanedbatelné množství sacharidů. To je kombinace, která je u běžných příloh nemožná.
Tím hlavním je hlíza
Konjak jako takový je celkem unikátní rostlinou, která budí velkou pozornost. I když je zajímavá svým tvarem a vzhledem, je třeba říci, že to hlavní a pro nás v případě stravování nejdůležitější, se skrývá až pod zemí. Zde se totiž nacházejí hlízy rostliny, které mohou mít průměr o velikosti až 25 centimetrů. Právě ty se následně stávají hlavní surovinou pro jednotlivé produkty.
Právě z hlíz, které má konjac schované pod zemí, se vyrábí takzvaná konjaková mouka, která se poté zpracovává dále a jsou z ní vyráběny jak těstoviny, tak i rýže. Základní složkou daných potravin je takzvaný glukomannan, u něhož byl i klinickou studií potvrzen přímý vliv na redukci váhy. Konjak se tak kromě jiného stává zajímavou moderní plodinou, která je určená ke snadnému hubnutí.